Kwaadheid, woede en agressie:

Kwaadheid en boosheid kunnen we omschrijven als emoties, net zoals vrolijkheid en verdriet emoties zijn. Kwaadheid en boosheid horen bij het leven. Het zijn natuurlijke reacties. We hebben niet steeds controle over het ontstaan van onze kwaadheid, maar we kunnen wel controle leren krijgen over de manier waarop we met onze kwaadheid omgaan.

Woede is een zeer heftige emotie. Wanneer we woedend reageren, verliezen we controle over onze kwaadheid. We gaan schelden, briesen, vechten, dingen in het rond gooien of onszelf straffen door met onze vuist tegen een muur te slaan.

Agressie kan veel kapot maken. Het brengt fysieke of emotionele schade toe aan jezelf, aan anderen of aan materiaal. Het maakt relaties moeilijker waardoor je het gevoel van verbondenheid verliest. Het gaat aan je vreten zoals schuld en schaamte dat doen.

Maar agressie hoeft niet altijd in een negatief daglicht geplaatst te worden. Agressie betekent ook vechtlust. En om je doelen in het leven te bereiken heb je een zekere mate van vechtlust nodig. Het helpt je volhouden en doorzetten.

Boos worden is dus een natuurlijke reactie van je lichaam. Je zou het kunnen zien als een soort van overlevingsmechanisme. Dit overlevingsmechanisme helpt je jezelf te beschermen tegen gevaar door aan te vallen, je grens duidelijk te maken of energie vrij te maken.

Soms lijkt het alsof agressie zomaar opduikt, maar mensen worden niet zomaar agressief. Vaak is er een onderliggende reden zoals angst, irritatie, frustraties, onmacht of onduidelijkheid. Ook alcohol- en druggebruik kunnen controle over emoties verminderen waardoor je sneller agressief kan worden.

Kenmerken

  • Warm worden.
  • Snellere hartslag.
  • Hogere spierspanning zoals knikkende knieën, vuisten maken.
  • Jezelf groot maken en ijsberen (over en weer lopen).
  • Ongeduldig worden door bijvoorbeeld met de vingers te trommelen.
  • Snellere gedachten hebben en vasthangen in bepaalde gedachten (fixatie) waardoor je steeds weer hetzelfde zegt (doordrammen).
  • ...

Kwaadheid en agressie therapie

Ik richt me naar jongeren en volwassenen, zowel mannen als vrouwen, met problemen rond impulscontrole en agressie.

De begeleiding is er op gericht om inzicht in zelfbeheersing te verbeteren, controle over emoties te verkrijgen en het gevoel van innerlijke rust te verhogen.

Er wordt geleerd om te gaan met stressoren en de emoties te reguleren.

Contacteer me voor een afspraak of voor meer informatie.