Stress

Stress is een normale lichamelijke reactie op gevaar. Wanneer we in een gevaarsituatie terecht komen, produceert ons lichaam stresshormonen. Die zorgen ervoor dat we heel snel kunnen reageren zonder dat we hierbij moeten nadenken. We worden alerter en krijgen extra kracht. Stress heeft een heel negatieve bijklank maar is een natuurlijk mechanisme van ons lichaam. Het heeft op korte termijn zijn nut en is niet altijd schadelijk.

Korte positieve stress kan er voor zorgen dat we beter presteren, vb: bij een examen, een belangrijke vergadering, belangrijke sportprestatie, … Na een kort stressmoment kunnen we ons moe voelen. Meestal recupereert ons lichaam hiervan snel.

Langdurige stress kan ons lichaam niet meer verwerken. Soms kan het leven een aaneenschakeling van stressmomenten worden. We hebben het steeds heel druk en geven onszelf de tijd niet meer om te recupereren. Stress gaat dan een invloed uitoefenen op ons gevoel, ons gedrag, ons denken. Langdurige chronische stress kan leiden tot uitputting en/of depressiviteit. Naast lusteloosheid en verminderde energie reageren ook een aantal mensen op stress met hyperactief gedrag.

Kenmerken van stress:

  • Veranderingen in emoties: prikkelbaarheid, huilen, kwaad worden, moedeloosheid, angsten,…
  • Veranderingen in gedrag: overdadig kritisch reageren, tanden knarsen, te veel alcohol/ drugs gebruiken, te veel eten, te veel roken,…
  • Veranderingen in gedachten: vergeetachtig, concentratieproblemen, gedaalde creativiteit, idee te willen weglopen,…
  • Lichamelijke veranderingen: versnelde ademhaling, hogere hartslag, verhoogde spierspanning, hoofdpijn, rusteloosheid, verstoring slaap en energielevel, maag- en darmklachten,…

Stress therapie

De eerste stap in de stresstherapie is het verminderen en stabiliseren van acute lichamelijke stressreacties. Daarna wordt er oplossingsgericht en cognitief gewerkt. Er wordt stil gestaan bij stressmanagement en ontspanning.

Indien de stress symptomen te maken hebben met traumatische gebeurtenissen kan EMDR therapie soelaas bieden. Indien gewenst kan er ook lichaamsgerichte therapie aangeboden worden om de stress symptomen te verminderen.

Contacteer me voor een afspraak of voor meer informatie.