TRE®: Tension Release Exercises

TRE ® staat voor Tension Release Exercises of spannings-ontladende oefeningen. De oefeningen richten zich op het losmaken van spanning en stress die zich nestelt in je lichaam. TRE therapie is een vorm van lichaamsgerichte therapie die ontwikkeld werd door Dr. David Berceli, een Amerikaans trauma- en stressdeskundige.

Opgebouwde spanning

Spanning en stress kan zich op verschillende manieren vastzetten in je lichaam. Een verkeerde houding, langdurig herhalende bewegingen, emotionele stress, fysieke en emotionele pijn zijn een aantal voorbeelden hiervan.

Wanneer deze opgebouwde spanning te hoog wordt en je lichaam niet meer kan recupereren dan krijg je klachten. Je spiertonus verhoogt en je zenuwstelsel gaat in staat van verhoogde alertheid.

Natuurlijke manier om spanning te lossen

TRE helpt zenuwstelsel en lichaam om opgebouwde spanning terug los te laten. Hiervoor gebruikt het een natuurlijk mechanisme. Mensen en zoogdieren zijn immers uitgerust met een mechanisme dat spanning en stress van zich af kan schudden.

Bijna iedereen heeft al eens meegemaakt dat spieren gaan trillen. We kunnen spiertrillingen ervaren na een zware fysieke inspanning of als we een zwaar gewicht tillen. Maar ook in stressvolle situaties kunnen we voelen dat onze benen of handen trillen. Denk maar aan een voordracht met publiek of een nieuwjaarsbrief dat je vroeger moest voorlezen.

Vaak wordt dit soort trillen als vervelend ervaren. We hebben immers geleerd in onze maatschappij dat trillen een teken van zwakte is. En omdat we ons niet zwak willen voelen, gaan we het trillen ook tegenhouden. Hierdoor wordt spanning echter vastgezet en hoopt het zich verder op in ons lichaam. Het trillen is echter een heel natuurlijke manier van ons lichaam om spanning te verminderen.

TRE therapie

Tijdens de TRE sessies wordt, via eenvoudige spieroefeningen, het natuurlijke trilmechanisme op gecontroleerde wijze geactiveerd. De oefeningen verhogen jouw lichaamsbewustzijn. Je wordt je bewuster gewaar. Je leert binnen de grenzen van je lichaam te bewegen. Bindweefsel en spieren geraken uit hun kramp en trillen letterlijk de spanning van zich af. De spanning verlaat je lichaam, je krijgt meer veerkracht en je voelt je terug fitter.

Bindweefsel en spieren geraken uit hun kramp.

Bij regelmatig toepassen is TRE een methodiek die het zenuwstelsel helpt te reguleren. In TRE therapie leer je deze oefeningen aan. Later kan je deze spannings-ontladings oefeningen als zelfhulpmethode gebruiken. Het is een lichamelijke gerichte methode waarbij je weinig hoeft te vertellen over je problemen of trauma's.

Een individueel TRE traject bestaat uit:

  • Een kennismakingsgesprek.
  • Het technisch aanleren van de techniek, rekening houdend met de grenzen van je lichaam.
  • Opvolgingssessies waarin er ruimte wordt geboden aan het uitdiepen van je eigen proces.

Praktisch

Ik ben een erkend TRE provider. De TRE oefeningen gaan door op volgend adres:

All Bodyworks Studio
Pieter Couckestraat 59
9300 Aalst
toon op kaart

Om een begeleiding te starten kan je me contacteren voor een afspraak. We beginnen steeds met een kennismakingsgesprek.